Τσε Γκεβάρα: Ο επαναστάτης, ο μύθος και μια φωτογραφία

Στις 9 Οκτωβρίου 1967 ο αιχμάλωτος Ερνέστο Τσε Γκεβάρα δολοφονείται από τα χέρια ενός υπαξιωματικού του βολιβιανού στρατού, κατ’ εντολή της CIA. Ήταν ο επίλογος της αποτυχημένης προσπάθειάς του να προκαλέσει τον επαναστατικό ξεσηκωμό και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, όπου στην πλειοψηφία τους στέναζαν κάτω από το ζυγό δικτατορικών και διεφθαρμένων αμερικανόδουλων καθεστώτων.

%ce%bd%ce%b5%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%84%cf%83%ce%b5
Βολιβιανοί στρατιωτικοί παρουσιάζουν σε δημοσιογράφους το πτώμα του Τσε Γκεβάρα

Αργεντινός στην καταγωγή, από μικρή ηλικία ήταν ιδιαίτερα φιλομαθής και τα αναγνώσματά του περιελάμβαναν κλασσική και σύγχρονη λογοτεχνία, φιλοσοφία και ποίηση. Αρχικά ξεκίνησε να σπουδάζει μηχανικός αλλά η ασθένεια και ο θάνατος της αγαπημένης του γιαγιάς καθώς και η δική του χρόνια ταλαιπωρία με κρίσεις άσθματος, τον οδήγησαν στην ιατρική.

Ταξίδεψε πολύ στη Λατινική Αμερική και είδε από πρώτο χέρι τη φτώχεια και την εξαθλίωση που μάστιζε την πλειοψηφία του κόσμου. Προσέφερε πολλές φορές τις υπηρεσίες του εθελοντικά, π.χ. σε λεπροκομείο στο Περού, όμως είδε ότι όσο και να προσπαθούσε να ανακουφίσει τον πόνο των συνανθρώπων του, τίποτα δεν άλλαζε ουσιαστικά, αφού οι αιτίες που τον δημιουργούσαν εξακολουθούσαν να υπάρχουν. Η παράλληλη γνωριμία του με τις μαρξιστικές και κομμουνιστικές ιδέες και η ταραγμένη κοινωνική κατάσταση στις χώρες που επισκεπτόταν του δημιούργησαν την πεποίθηση ότι μόνο με μια ριζική κοινωνικοπολιτική αλλαγή μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο για τους βασανισμένους λαούς και η οδός ήταν μία: Η επανάσταση.

%cf%84%cf%83%ce%b5-%ce%bc%ce%b7%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%b7
Ο Τσε με τη Norton που χρησιμοποιούσε στα ταξίδια του, στη Χιλή

Το καλοκαίρι του 1955 γνωρίζει τον Φιντέλ Κάστρο στο Μεξικό και το Δεκέμβρη του ίδιου έτους τον ακολουθεί μαζί με μια μικρή ομάδα ανταρτών πίσω στην Κούβα με σκοπό την οργάνωση της ανατροπής του δικτάτορα Μπατίστα. Στις μάχες που ακολούθησαν, ο Αργεντινός εντυπωσίασε τον

%cf%84%cf%83%ce%b5-%cf%86%ce%b9%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bb
Τσε Γκεβάρα & Φιντέλ Κάστρο, τις μέρες του αντάρτικου

Κάστρο όχι τόσο για τη δεξιοτεχνία του στην εκτέλεση των ιατρικών του καθηκόντων, όσο για το θάρρος, τα στρατιωτικά του χαρίσματα και το πολιτικό του κριτήριο. Αν και μέχρι τότε αποτελούσε έναν απλό οπλίτη, έχοντας επιδείξει γενναιότητα και αρχηγικές δεξιότητες, ο Κάστρο του εμπιστεύτηκε την ηγεσία της Δεύτερης Φάλαγγας του αντάρτικου (εξ ου και ο τίτλος του «Κομαντάντε»). Τα υπόλοιπα είναι λίγο-πολύ  γνωστά, το Γενάρη του 1959 ο αντάρτικος στρατός του Κάστρο μπαίνει θριαμβευτής στην Αβάνα και ο Γκεβάρα είναι ένα από τα βασικά στελέχη της μετέπειτα κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ένθερμα τον κομμουνιστικό προσανατολισμό που έπρεπε να έχει. Επειδή όμως η εγκαθίδρυση ενός απομονωμένου σοσιαλιστικού καθεστώτος σε μια μικρή χώρα δεν ήταν αρκετό, ούτε μακροπρόθεσμα βιώσιμο κατά τη γνώμη του, το 1965 παραιτείται από όλα τα κυβερνητικά του αξιώματα για να επιδιώξει την εξάπλωση της επανάστασης διεθνώς, αρχικά στο Κογκό και μετά την αποτυχία του εκεί στη Βολιβία, όπου γράφτηκε και ο επίλογος αυτής της προσπάθειας.

Παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες και αντιρρήσεις μπορεί να εκφράσει κανείς σε σχέση με την ιδεολογία και τις πρακτικές που ακολούθησε σε διάφορα ζητήματα, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει το θάρρος, την ηθική και τη συνέπεια λόγων και έργων του Αργεντίνου επαναστάτη. Ο τρόπος που έζησε και ο πρόωρος θάνατός του, τροφοδότησαν το μύθο και του εξασφάλισαν μια θέση στο πάνθεον των ηρώων κάθε επίδοξου νεαρού επαναστάτη. Άλλωστε, ήταν και η εποχή (τέλη του 1967) που οι ριζοσπαστικές ιδέες είχαν ιδιαίτερη διάδοση στη νεολαία και αυτό φάνηκε το αμέσως επόμενο διάστημα (βλ. Μάης του ’68 κλπ). Για να τα λέμε όλα όμως, σημαντικό ρόλο στην διάδοση του μύθου έπαιξε και η εμβληματική φωτογραφία που τράβηξε ο Αλμπέρτο Κόρντα και  δεν ζήτησε ποτέ δικαιώματα χρήσης της καθότι: «η εικόνα του Τσε αντιπροσωπεύει τα ιδεώδη της επανάστασης, έτσι όσο η φωτογραφία αυτή διαδίδεται, τα ιδανικά-ιδέες του Τσε επίσης θα διαδίδονται.»

famous-che-photo
Η αυθεντική φωτογραφία «Guerrillero Heroico»τραβηγμένη από τον Αλμπέρτο Κόρντα στην Αβάνα. Το διάσημο πορτραίτο του Τσε προέρχεται από αυτήν

https://el.wikipedia.org/…/%CE%95%CF%81%CE%BD%CE%AD%CF%83%C…
https://el.wikipedia.org/…/%CE%A4%CF%83%CE%B5_%CE%93%CE%BA%…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s