ΕΜΜΑ ΓΚΟΛΝΤΜΑΝ

Ακούραστη επαναστάτρια, πρωτοπόρος φεμινίστρια, παθιασμένη γυναίκα που οι απόψεις της ήταν πολλές φορές προωθημένες ακόμα και για τους άντρες αναρχικούς συντρόφους της, η Έμμα Γκόλντμαν είναι κυρίαρχη φυσιογνωμία του αναρχικού και φεμινιστικού κινήματος.

Αγωνίστηκε με θέρμη και συνέπεια κατά των δύο παγκόσμιων πολέμων, υπέρ της ισότητας των φύλων και της γυναικείας χειραφέτησης, της ελευθερίας του λόγου και του συνδικαλισμού.

Κόρη αυστηρού εβραίου από τη Λιθουανία, γεννημένη 27/6/1869, η Έμμα στα 15 της μετανάστευσε στην Αμερική με τη μεγαλύτερη αδερφή της, για να γλυτώσει το συνοικέσιο που της κανόνιζε ο πατέρας της και τους διαρκείς καβγάδες τους. Νωρίτερα, στη Ρωσία είχε προλάβει να έρθει σε επαφή με τις ριζοσπαστικές ιδέες μέσω προπαγανδιστικών κειμένων που είχαν πέσει στα χέρια της.

Στις Η.Π.Α. που δούλευε ως εργάτρια και μετά τα γεγονότα της πρωτομαγιάς του Σικάγο το 1886, έγινε πιο ενεργό μέλος του αναρχοσυνδικαλιστικού κινήματος της εποχής. Τότε γνώρισε και τον μετέπειτα σύντροφό της Α. Μπέρκμαν. Μοναδική γυναίκα ομιλητής σε πολιτικές εκδηλώσεις, εντυπωσίαζε με την τόλμη και καθαρότητα των απόψεων και το δυναμισμό του χαρακτήρα της.

Αποδοκίμαζε τον πατριαρχικό και εξουσιαστικό χαρακτήρα των νόμων και των δομών της κοινωνικής οργάνωσης. Υποστήριζε το δικαίωμα των γυναικών στην ελεύθερη επιλογή της ερωτικής συμπεριφοράς και προωθούσε την αντισύλληψη ως πρακτική υπεράσπισης αυτού έναντι των αμβλώσεων.

Συνελήφθη αναρίθμητες φορές για τους δημόσιους λόγους της, πότε με την αιτιολογία της «άσεμνης και προκλητικής συμπεριφοράς» και άλλες για «υποκίνηση εξέγερσης».

Πέρασε 2 χρόνια στη φυλακή μαζί με τον Μπέρκμαν για προπαγάνδα ενάντια στη στρατολόγηση του 1ου παγκ. πολέμου και όταν αποφυλακίστηκαν το 1919, απελάθηκαν στη Ρωσία, με προσωπική παρέμβαση του μετέπειτα διευθυντή του FBI Τζ. Έντγκαρ Χούβερ.

Εκεί, αν και αρχικά θετικά διακείμενη προς την επανάσταση των μπολσεβίκων, απογοητεύτηκε από τις διώξεις των αντιφρονούντων και την απολυταρχική μορφή που έτεινε να πάρει το καθεστώς. Μετά τη βίαιη κατάπνιξη της εξέγερσης των ναυτεργατών της Κροστάνδης το 1921, το ζευγάρι αποφασίζει να φύγει από την Ε.Σ.Σ.Δ.

Τα επόμενα χρόνια η Γκόλντμαν ταξιδεύει σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία και Καναδά όπου έμεινε αρκετά χρόνια. Με την έναρξη του ισπανικού αντιφασιστικού αγώνα το 1936 βρέθηκε στην καρδιά των γεγονότων γεμάτη ενθουσιασμό για το πρώτο γενικευμένο εγχείρημα ελευθεριακής οργάνωσης. Με την επικράτηση του Φράνκο έφυγε στην Αγγλία και πέρασε τα τελευταία της χρόνια απογοητευμένη για την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη και το νέο πόλεμο που είχε προβλέψει πως πλησίαζε. Πέθανε στο Τορόντο 17/2/1940.

emma_goldman_quote

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s