Οι 350 προβοκάτορες του Πολυτεχνείου (Μέρος ‘Β : Η εξέγερση του Νοέμβρη)

Από την αρχή του φθινοπώρου του ‘73, ομάδες αριστεριστών (τροτσκιστές, μαοϊκοί και ολιγάριθμοι αναρχικοί), έχοντας πάρει το βάπτισμα του πυρός στην κατάληψη της Νομικής και τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, εκτίμησαν ότι υπήρχε ένα κρίσιμο πλήθος κόσμου διατεθειμένο να συσπειρωθεί γύρω από μια φοιτητική εξέγερση εφόσον υπήρχε άμεση επικοινωνία μεταξύ πλήθους και φοιτητών. Το κτίριο της Νομικής απεδείχθη ότι εύκολα μπορούσε να αποκλεισθεί και να απομονωθεί από τον κόσμο. Εξετάζοντας την κατάσταση, κρίθηκε ότι το κτίριο του ΕΜΠ ήταν το πλέον κατάλληλο λόγω της κεντρικής του θέσης. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχαν αρκετά δικά τους άτομα σε κάθε σχολή ξεχωριστά για ένα τέτοιο εγχείρημα, οπότε επικεντρώθηκαν στο πώς θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν κόσμο από όλες τις σχολές στο Πολυτεχνείο ώστε να γίνει κατάληψη.
mnimosyno γ παπανδρέουΣτο μνημόσυνο του Γ.Παπανδρέου στις 4 Νοέμβρη 1973 χιλιάδες κόσμου παρευρέθηκαν σε μια αυθόρμητη κίνηση διαμαρτυρίας. Κάποιοι διαδηλωτές προσπαθούν να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη και συλλαμβάνονται. Το πλήθος εξαγριώνεται και επιτίθεται στους μπάτσους με πετροπόλεμο, στήνονται πρόχειρα οδοφράγματα και γίνονται μάχες σώμα με σώμα, όπου σε περιπτώσεις οι μπάτσοι βγάζουν όπλα πυροβολώντας στον αέρα για να γλυτώσουν.
Στις 8 Νοεμβρίου, με αφορμή τη δίκη στο αυτόφωρο 17 συλληφθέντων των γεγονότων της 4/11, γίνεται πορεία συμπαράστασης που καταλήγει ξανά σε επεισόδια και ένα μέρος του κόσμου βρίσκει καταφύγιο στο Πολυτεχνείο όπου παραμένει για λίγες ώρες φωνάζοντας αντιχουντικά συνθήματα.
Την Τετάρτη 14 Νοέμβρη γίνεται συνέλευση στη Νομική με παρουσία και φοιτητών άλλων σχολών. Ενώ συζητούνται θέματα σχετικά με τις προγραμματιζόμενες φοιτητικές εκλογές, εκδηλώνεται η «προβοκάτσια»:
Κάποιος φωνάζει ότι η αστυνομία δέρνει φοιτητές στο Πολυτεχνείο. Επικρατεί αναστάτωση. Ο Διονύσης Μαυρογένης, φοιτητής της φυσικομαθηματικής, προτείνει να γίνει πορεία προς το Πολυτεχνείο, συναντώντας την αντίδραση των μελών της αντι – ΕΦΕΕ που είχε συγκαλέσει τη συνέλευση. Τελικά, χωρίς τη συμμετοχή τους, γύρω στα 1500 άτομα ξεκινούν πορεία από τη Σόλωνος η οποία χτυπιέται από την αστυνομία κοντά στο Πολυτεχνείο. Περίπου 350 άτομα καταφέρνουν να μπουν μέσα και να ενωθούν με τους, παρευρισκόμενους για τις δικές τους συνελεύσεις, φοιτητές του ΕΜΠ. Οι υπόλοιποι σκορπούν στους γύρω δρόμους.
Από αυτή τη στιγμή αρχίζει να ξεδιπλώνεται η απεγνωσμένη προσπάθεια, πρωτίστως των μελών της ΚΝΕ/αντι-ΕΦΕΕ και του ΡΗΓΑ, να διώξουν από το χώρο τους συγκεντρωμένους στο προαύλιο με το πρόσχημα ότι τους χαλάνε τις συνελεύσεις. Η φοιτητές νεράντζιαπροηγηθείσα όμως επέμβαση των μπάτσων και η παρουσία τους έξω από το Πολυτεχνείο έχει δημιουργήσει ένταση και κάποιοι από τους έγκλειστους τους πετούν νεράτζια. Οι συνελεύσεις των σχολών ολοκληρώνονται αποφασίζοντας αποχή και οι φοιτητές τους ενώνονται με τους υπόλοιπους, με εξαίρεση τους μηχανολόγους που μετά από μια μαραθώνια συνέλευση πείθονται από στελέχη του Ρήγα να αποχωρήσουν.
Νωρίς το απόγευμα , ο εισαγγελέας υπηρεσίας επισκέπτεται το χώρο δηλώνοντας στους παρευρισκόμενους ότι μπορούν να παραμείνουν εντός του ΕΜΠ, να διαδηλώσουν και μετά να διαλυθούν ήσυχα. Λίγη ώρα μετά, η αστυνομία λύνει την πολιορκία του χώρου.
Στις 6, θα γίνει νέα απόπειρα διάλυσης των συγκεντρωμένων από στελέχη της ΚΝΕ. Μέλη των επιτροπών του Πολυτεχνείου θα προσπαθήσουν να σπείρουν τον πανικό διαδίδοντας ότι επίκειται επίθεση της αστυνομίας, ότι η συγκέντρωση είναι ανεύθυνη και προκαλεί την αστυνομία και την κυβέρνηση. Με μπροστάρηδες τους μηχανολόγους, αρχίζουν ομαδική αποχώρηση με σκοπό να δημιουργήσουν ρεύμα και να τους ακολουθήσουν και άλλοι φοιτητές. Όμως οι παροτρύνσεις των «προβοκατόρων» και η μαχητική διάθεση του κόσμου τους χαλάει τα σχέδια.
συνευλευση πολυτεχνείο '73Οι έγκλειστοι αρχίζουν να οργανώνουν την κατάληψη, ενώ ταυτόχρονα όλο και περισσότερος κόσμος μαζεύεται μέσα κι έξω από το ίδρυμα. Στις 9 το βράδυ ανακοινώνεται επίσημα η απόφαση για κατάληψη του χώρου. Το συγκεντρωμένο πλήθος αριθμεί πολλές χιλιάδες και η κυκλοφορία στην Πατησίων διακόπτεται. Τα μεσάνυχτα οι πόρτες κλείνουν και ο κόσμος απ’έξω διαλύεται. Συγκροτείται 30μελής συντονιστική επιτροπή που αποτελείται από 5 μέλη του ΚΚΕ, 7 του ΚΚΕεσ., 11 ανεξάρτητους, 2 της ΟΣΕ, 1 της οργάνωσης «Μπολσεβίκων», 1 της ΠΠΣΠ, 1 Τροτσκιστή και 2 ανεξάρτητους εργάτες εκπροσώπους της 5μελούς Εργατικής Επιτροπής.
Την επόμενη μέρα η παρουσία του κόσμου είναι ξανά πολυάριθμη και πολλοί είναι αυτοί που εφοδιάζουν με τρόφιμα και άλλα απαραίτητα υλικά τους καταληψίες. Τα αντιχουντικά συνθήματα φωνάζονται από πλήθος κόσμου. Το βράδυ μπαίνει σε λειτουργία ο ραδιοσταθμός των «Ελεύθερων Πολιορκημένων».πολυτεχνείο συνθήματα
Το ίδιο βράδυ γίνεται μυστική σύσκεψη μελών της ΚΝΕ και του ΠΑΚ , με σκοπό να οργανωθεί η εγκατάλειψη του Πολυτεχνείου. Στη σύσκεψη αυτή, (που συμμετέχουν και οι Αλαβάνος, Λαλιώτης) προτείνεται να ακολουθηθεί η μέθοδος της Νομικής αφού πρώτα δημιουργηθεί κλίμα εκφοβισμού με φήμες για επέμβαση του στρατού. Ο Διονύσης Μαυρογένης που συμμετέχει διαφωνεί και γνωστοποιεί το θέμα στη συντονιστική επιτροπή, όπου λόγω των αντιδράσεων, τα μέλη της ΚΝΕ υπαναχωρούν.
Βλέποντας τις προσπάθειές τους να πέφτουν στο κενό, τα μέλη της αντι-ΕΦΕΕ σπεύδουν να πιάσουν όσο περισσότερα «πόστα» μπορούν για να αφαιρέσουν από τους αριστεριστές την πρωτοβουλία των κινήσεων. Όμως το μέγεθος και η αποφασιστικότητα του συγκεντρωμένου πλήθους έχουν περιορίσει πια το εύρος των ελιγμών…
Τα υπόλοιπα γεγονότα είναι λίγο-πολύ γνωστά. Τα ξημερώματα της 17ης Νοέμβρη το τανκ ρίχνει την πύλη και η κατάληψη τελειώνει με την εισβολή των μονάδων καταστολής. Η ηρωική εξέγερση των φοιτητών αγκαλίαστηκε από το λαό και οι τανκς πολυτεχνείοαγριότητες που επακολούθησαν κλόνισαν ανεπανόρθωτα το γόητρο και την ηθική νομιμοποίηση του καθεστώτος σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα η δήθεν φιλελευθεροποίηση της χούντας ξεγυμνώθηκε στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

Λίγο μετά κυκλοφόρησε το περίφημο τεύχος Νο 8 της «Πανσπουδαστικής» όπου χαρακτήριζε τους αριστεριστές που μπήκαν στο Πολυτεχνείο:
«350 οργανωμένους πράκτορες της ΚΥΠ που εκτελούσαν το προβοκατόρικο Προβοκατορες νο 8σχέδιο των Ρουφόγαλη-Καραγιανόπουλου… με βάση τις εντολές του Παπαδόπουλου και της αμερικάνικης CIA…» και κατονόμαζε ως χαφιέ το Μαυρογένη.
Στην πρώτη επέτειο της εξέγερσης πορεύτηκαν μαζί, ξεχωριστά απ’τους άλλους, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ. Οι υπόλοιποι εξακολουθούν να αποτελούν για τους πρώτους «προβοκάτορες» ή «οπορτουνιστές». Οι δεύτεροι (ΠΑΣΠ), μετά και τις τελευταίες κυβερνητικές τους θητείες, πορεύονταν μόνοι τους με ισχυρή αστυνομική προστασία κρατώντας τη ματωμένη σημαία του πολυτεχνείου που οικειοποιήθηκαν ως λάφυρο από τη θητεία τους στην ηγεσία της ΕΦΕΕ.
Όσο για τα διδάγματα που πήρε η ηγεσία του ΚΚΕ από το Πολυτεχνείο:
«…είναι μάλλον βέβαιο ότι αν η ΚΝΕ ήταν σωστά προετοιμασμένη και τα στελέχη της δούλευαν έγκαιρα, σωστά και επιτόπου μέσα στο φοιτητικό κίνημα μ’ αυτή την κατεύθυνση, θα ήταν δυνατό ή να μην επιλεγεί καθόλου η μορφή της κατάληψης, ή και αν προσωρινά πραγματοποιούνταν, να στραφούν γρήγορα προς άλλες εξελίξεις. Πρόκειται για συμπέρασμα που έχει πάντοτε, και σήμερα αξία» (Κομμουνιστική Επιθεώρηση Νο 11/1976)!!!!!!!!

εισβολή πολυτεχνείο

Υ.Γ. : Το κείμενο αυτό δεν έχει σκοπό να υποβαθμίσει τη συμβολή των απλών μελών του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, ή του ΡΗΓΑ στον αντιδικτατορικό αγώνα και ο γράφων εκτιμά και σέβεται το ήθος και το θάρρος όλων αυτών που με ανιδιοτέλεια και αποφασιστικότητα διακινδύνεψαν και σε πολλές περιπτώσεις υπέστησαν διώξεις, εξορίες, φυλακίσεις και βασανιστήρια. Ούτε επιθυμεί την αγιοποίηση των ακροαριστερών, ορισμένοι από τους οποίους «αναβαπτίστηκαν» στον «πολιτικό ρεαλισμό» και δεν άφησαν κόμμα και καρέκλα (βλ. Μ. Ανδρουλάκης) εξαργυρώνοντας με το παραπάνω τη συμμετοχή τους στα γεγονότα. Όμως η ιστορία δείχνει ότι η κατάληψη του Πολυτεχνείου έγινε με πρωτοβουλία της άκρας αριστεράς και πλαισιώθηκε από πλήθος ανένταχτων αλλά αποφασισμένων φοιτητών, εργατών και απλών ανθρώπων κάθε λογής. Οι γραφειοκρατικές ηγεσίες και οι φοιτητοπατέρες αντιμετώπισαν και εξακολουθούν ως σήμερα, με καχυποψία έως καθαρή εχθρότητα κάθε ενέργεια που δεν προέρχεται ή δεν ελέγχεται από αυτούς, αξιώνοντας για τους εαυτούς τους το ρόλο της πεφωτισμένης πρωτοπορίας, όμως ουκ ολίγες φορές έχουν καταλήξει ουραγοί των εξελίξεων και ανασταλτικός παράγοντας της δράσης…

http://www.marxismos.com/theoryahistory-mainmenu/historical-analysis-menu/history-greece-menu/history-greece-politicals-events-menu/1995-h-eksegersi-tou-polytexneiou-meros-d.html
http://revmarx.blogspot.gr/2009/11/1973.html
http://www.anarchy.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=104&Itemid=60
http://www.matrix24.gr/2013/11/%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD/
http://www.vrahokipos.net/old/history/gr/polytexneio/november.htm
http://alepouda.blogspot.gr/2011/11/1973.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s