Οι 350 προβοκάτορες του Πολυτεχνείου (Μέρος ‘Α : Τα γεγονότα της Νομικής)

Από τα τέλη του 1972, η αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια στο εσωτερικό σε συνδυασμό με τις έξωθεν πιέσεις των φιλελεύθερων ευρωπαϊκών κρατών, ανάγκασαν τη Χούντα να προχωρήσει σε κάποιες, συμβολικές κυρίως, κινήσεις φιλελεύθερου χαρακτήρα.
Στο πλαίσιο αυτό προκηρύσσει φοιτητικές εκλογές, στις οποίες όμως ασκεί εκτεταμένη νοθεία και τρομοκρατία προκειμένου να εκλέξει τους ανθρώπους της.
Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία εντάσεων με τους φοιτητές που προσπαθεί να καταστείλει με την έκδοση του διατάγματος (τί μου θυμίζει…)ΝΔ 1347 που διέκοπτε τη αναβολή στράτευσης των φοιτητών που θα υπέπεφταν σε «πειθαρχικά παραπτώματα», επιδιώκοντας να ξεφορτωθεί τους αντιρρησίες.
Η πρώτη συγκέντρωση ενάντια στο ΝΔ1347 γίνεται στο Πολυτεχνείο 14 Φλεβάρη και διαλύεται σύντομα με μπόλικο ξύλο, 100 συλλήψεις και 11 παραπομπές σε δίκη.
νομική2 '73Σε απάντηση, στις 21 Φλεβάρη, οι φοιτητές της φυσικομαθηματικής αποφασίζουν αποχή από τα μαθήματα, και μαζί μ’αυτούς της νομικής και της φιλοσοφικής συγκεντρώνονται στο κτήριο της Νομικής όπου καταλήγουν περίπου 4000 άτομα.
Διαδηλώσεις ξεσπούν στους γύρω δρόμους οι οποίες χτυπιούνται από την αστυνομία.
Η αστυνομία αποκλείει την πρόσβαση στους δρόμους γύρω από τη Νομική και φέρνει καμιά 50αριά παρακρατικούς φασίστες που επιχειρούν επίθεση στο κτήριο αλλά αποκρούονται αποτελεσματικά. Αποφασίζεται από τους παρευρισκόμενους η κατάληψη και οχύρωση των εισόδων του κτηρίου. Εν τω μεταξύ, αργότερα το απόγευμα, νέο πλήθος κόσμου κατακλύζει τους γύρω δρόμους. διαδήλωση πολυτεχνείο '73
Παρά την αυξημένη παρουσία κόσμου, μια επιτροπή που στο όνομα της κατάληψης συγκροτήθηκε από μέλη της αντι-ΕΦΕΕ (που πρόσκεινταν στην ΚΝΕ), του ΡΗΓΑ (ΚΚΕ εσ.) και κάποιους κεντρώους (ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής Μπίστης, Τζουμάκας), σπεύδει το επόμενο μεσημέρι να διαπραγματευτεί με τον πρύτανη την αποχώρηση των καταληψιών, υποσχόμενη ερήμην τους 10ήμερη αναστολή των κινητοποιήσεων με αντάλλαγμα την ασφαλή αποχώρησή τους.
Επιστρέφοντας, η επιτροπή προσπαθεί, παρά τις αντιρρήσεις των παρευρισκομένων και την παρουσία δεκάδων χιλιάδων κόσμου μέχρι την Ομόνοια, να επιβάλλει την αποχώρηση την οποία επιτυγχάνει πραξικοπηματικά, ανοίγοντας τις πόρτες και παρασύροντας με ντουντούκα μεγάλο μέρος του κόσμου, αναγκάζοντας έτσι και τους υπόλοιπους να αποχωρήσουν.
Δημιουργείται όμως έτσι μια ογκώδης διαδήλωση 30.000 ατόμων που πορεύεται με πρωτοφανή παλμό στο κέντρο της Αθήνας και καταλήγει σε συγκρούσεις με τραυματίες.
Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες δεν αναφέρουν τίποτα πέρα από μια τυπική ανακοίνωση της Συγκλήτου. Οργισμένοι φοιτητές καίνε δημόσια αντίτυπα από τις λογοκριμένες εφημερίδες. Επόμενες απόπειρες συνελεύσεων, συγκεντρώσεων και καταλήψεων αντιμετωπίζονται με ξύλο και συλλήψεις.
Το τεταμένο κοινωνικό κλίμα, που συντηρείται παράλληλα από τις κινητοποιήσεις των Μεγαρέων αγροτών ενάντια στην παραχώρηση της γης τους για να γίνουν τα διυλιστήρια του Βαρδινογιάννη και εντείνεται μετά την ανταρσία του αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ, οδηγεί την ηγεσία της Χούντας σε περαιτέρω «φιλελευθεροποίηση».
Το καλοκαίρι του 1973 προκηρύσσει δημοψήφισμα για την αντικατάσταση της μοναρχίας από προεδρική δημοκρατία. Το δημοκρατικό βεβαίως δημοψήφισμα δίνει ισχυρή πλειοψηφία στην προεδρική δημοκρατία οπότε, ο Παπαδόπουλος ορκίζεται πρόεδρος της δημοκρατίας ορίζοντας πρωθυπουργό το Σ.Μαρκεζίνη και υπόσχεται εκλογές ανάδειξης κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων για τις αρχές του 1974. Η κυβέρνηση Μαρκεζίνη καταργεί επισήμως το στρατιωτικό νόμο, το ΝΔ1347, χορηγεί αμνηστία σε πολιτικούς κρατουμένους και χαλαρώνει τη λογοκρισία.
Σε αυτό το κλίμα, τα δύο ΚΚΕ και το ΠΑΚ, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις τους, αρχίζουν να προσανατολίζονται σε μια λογική ήπιων διεκδικήσεων φαντασιώνοντας τη σταδιακή απόσυρση της Χούντας και την ομαλή μετάβαση σε καθεστώς κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Όμως η ιστορία επιφύλασσε διαφορετική εξέλιξη. (συνεχίζεται)

νομική '73

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s