ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟ

Στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης του ’30, οι μικροί καλλιεργητές έχασαν τη γη τους από χρέη στις τράπεζες οι οποίες εισήγαγαν τη μαζική μηχανοποιημένη παραγωγή, γεγονός που ώθησε τους, μαύρους και μη, εργάτες γης σε μαζική μετανάστευση προς τις βιομηχανικές πόλεις του βορρά και την Καλιφόρνια. Οι προερχόμενοι από τις νότιες πολιτείες του Μισισσιπή, κατά μεγάλο μέρος τους, βρέθηκαν στο Σικάγο.

Highway 61 - South to Chicago
Highway 61 – South to Chicago

Οι μουσικοί των μπλουζ, ερασιτέχνες διασκεδαστές και μουσικοί του δρόμου, ακολουθώντας το ανθρώπινο ρεύμα μετέφεραν τα μπλουζ του δέλτα στη μεγάλη πόλη, όπου το νέο περιβάλλον επηρέασε το ύφος τους έτσι ώστε να γεννηθούν τα αστικά μπλουζ.
Τα χρόνια της ανάπτυξης που ήρθαν μετά το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου έφεραν, παράλληλα με ένα δεύτερο μεταναστευτικό κύμα, μια σχετική οικονομική ανακούφιση στις μαύρες κοινότητες των πόλεων που, ασφυκτιώντας σ’ ένα περιβάλλον φυλετικών διακρίσεων, δημιουργούσαν τους δικούς τους χώρους και τρόπους κοινωνικής συναναστροφής και ψυχαγωγίας. blues tavern
Για τους bluesmen του Σικάγο, οι συνήθεις ασχολίες περιελάμβαναν υπαίθριες παραστάσεις στις πιάτσες και κυρίως στην αγορά της οδού Μάξγουελ, περιστασιακές εμφανίσεις σε πάρτι και αργότερα στα μπαρ-στέκια των μαύρων στα νότια της πόλης. Οι αρχές της δεκαετίας του ’50 έφεραν τη σαφώς βελτιωμένη εκδοχή της ηλεκτρικής κιθάρας (Gibson Les Paul) και τις πρώτες δισκογραφικές εταιρίες που ασχολήθηκαν ειδικά με τα μπλουζ και αποτέλεσαν πραγματικά φυτώρια του είδους. Ανάμεσά τους η θρυλική Chess records.
33chessblueΔημιουργήθηκε το 1950 από τα αδέλφια Leonard και Philip Chess, πωλονοεβραίους μετανάστες που ήταν ιδιοκτήτες διάφορων μπαρ με ζωντανή μπλουζ μουσική, την οποία αγάπησαν και αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη δισκογραφία για να την ηχογραφήσουν.
Ανάμεσα στους πολλούς σημαντικούς μουσικούς που ανέδειξαν ήταν οι Muddy Waters, ο πρωτοπόρος του rock’n’roll Chuck Berry, Howlin’ Wolf, Etta James, Little Walter, Buddy Guy και Koko Taylor. Είχαν επίσης την τύχη να διαθέτουν το μπασίστα/συνθέτη Willie Dixon τα τραγούδια του οποίου θεωρούνται κλασσικά rhythm’n’blues στάνταρ και έχουν παιχτεί και διασκευαστεί από αμέτρητους, διάσημους και μη, μουσικούς.
Η μουσική αυτή, αν και εξαιρετικά δημοφιλής στη μαύρη κοινότητα, παρέμενε άγνωστη στην πλειοψηφία του αμερικάνικου λευκού ακροατηρίου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60, όταν την άκουσαν από βρετανικά συγκροτήματα όπως οι Rolling Stones, οι Animals, οι Yardbirds, ο Eric Clapton, οι Them και πολλοί άλλοι, που είχαν βασίσει το ξεκίνημά τους στα τραγούδια αυτά. Πρακτικά ολόκληρη η βρετανική ποπ/ροκ σκηνή της δεκαετίας του ’60 και από τα μέσα και μετά η αμερικάνικη ροκ, χρωστά την ύπαρξή της στα rhythm’n’blues του ΄50 και τη λίγο μεταγενέστερη soul.
Η επιβίωση πάντως, ήταν δύσκολη ακόμα και για τα μεγαλύτερα ονόματα της σκηνής του Σικάγο. Ο Muddy Waters έλεγε ότι τα σαββατόβραδα έπαιζε μέχρι το ξημέρωμα για ένα σάντουϊτς και μισό δολλάριο. Έτσι αναγκάζονταν να κάνουν διάφορες δουλειές για να τα βγάλουν πέρα. Όταν οι Rolling Stones πήγαν να ηχογραφήσουν στο στούντιο της Chess το ’64, εκπληρώνοντας ένα εφηβικό τους όνειρο, το ίνδαλμά τους ο Muddy Waters έβαφε ένα ταβάνι ενώ άλλοι μουσικοί τους κουβαλούσαν τον εξοπλισμό. Ο ίδιος ο Muddy Waters είπε για τους Stones: “Έφτιαξαν την καριέρα τους με τα τραγούδια μου, αλλά με έκαναν γνωστό σε όλον τον κόσμο. Βγήκαμε όλοι κερδισμένοι.”

Muddy Waters
Muddy Waters

http://en.wikipedia.org/wiki/Chicago_blues

http://www.bsnpubs.com/chess/chesscheck.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s